Bram

Er zijn een aantal dingen die ik erg kan waarderen aan het samenleven met mijn huidige huisgenoten. Met de jongens uit Syrië en Irak ervaar ik warmte en broederschap op een andere manier dan wat ik ken vanuit mijn eigen achtergrond. Er is ruimte om onszelf te zijn zonder dat we elkaar veroordelen.

Verder vind ik het bijzonder hoe vaak we hier samen eten. Als een van mijn Arabische huisgenoten kookt, nodigt diegene dikwijls iedereen uit om mee te eten. Van nature was ik altijd geneigd om alleen voor mezelf te koken.

Toch zijn er ook dingen waar ik wel eens tegen aan loop. Mijn Nederlandse huisgenoten zijn vaak van huis, waardoor ik vaak de enige ben met een Nederlandse achtergrond. Dit heeft bijvoorbeeld als gevolg dat de voertaal hier thuis meestal Arabisch is.

Daarnaast heb ik gemerkt dat er bij mijn Arabische huisgenoten een andere manier van communiceren kan zijn. Waar ik gewend ben om mezelf op een kalme en behoudende manier uit te drukken, kunnen deze gasten in elk gesprek hun innerlijk vuur laten zien.

De taalbarrière kan daarbij soms lastig zijn. Het gebrekkige Nederlands van enkele huisgenoten leidt er soms toe dat we geen goede afspraken kunnen maken en elkaar verkeerd begrijpen. Hierdoor ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is voor nieuwkomers om Nederlands te leren.