Amal Dit is Mijn Stad

Tegenover het station Den Haag Laan van NOI bevindt zich het voormalige ministerie van Sociale Zaken. Een iconisch gebouw dat veel Hagenaren en Hagenezen zullen herkennen, of op zijn minst een keer hebben gezien vanuit de trein. Dit voormalige ministeriegebouw, beter bekend als SoZa, is in 1979 ontworpen door de architect Herman Hertzberger. Bij het ontwerpen van het gebouw is rekening gehouden met verschillende functies die het gebouw zou kunnen gaan bekleden.

Nadat het ministerie van Sociale Zaken verhuisde naar een andere locatie in Den Haag, kreeg het SoZa gebouw een nieuwe bestemming. De bovenste drie verdiepingen werden woningen waar 175 statushouders en jongeren uit Nederland sinds 2018 samenwonen volgens de co-living formule. De rest van het pand werd ingericht als co-working ruimte.

Wat het hedendaagse SoZa tot een bijzondere plek maakt, is de grote verscheidenheid aan mensen die hier woont en werkzaam is. De reizende EXPO Amal Dit is Mijn Stad vertelt het verhaal van deze unieke groep jonge inwoners van onze stad die samen bouwen aan een gedeelde toekomst. Een verhaal in woord, beeld, muziek en een groot streetart kunstwerk Amal – dat hoop betekent – op het achterplein van SoZa.  

Een onderdeel van deze expositie is de foto- en verhalen reportage Wij zijn SoZa. Het zijn de bewoners van SoZa, en zij die in hun werkzaamheden bij hen betrokken zijn, die hier aan het woord komen. Hoe is het voor hen om het dagelijks leven te delen met mensen die afkomstig zijn uit de hele wereld? Wat voor dingen maken ze mee? Wat gaat er goed, en wat is er lastig?

Naast de omgang met culturele verschillen staan in deze expositie de levens van jongeren centraal. De foto’s zijn gemaakt op hun slaapkamer of een andere betekenisvolle plek en geven op die manier een inkijkje in hun persoonlijke leefwereld. Lees, kijk en laat je verwonderen door de verhalen van deze prachtige mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s